Сорт:
Сира 60% / Мерло 40%
Отлежаване "sur lie" за 10 месеца, избистряне, стабилизиране и бутилиране.
Технология и метод на винификация:Охладеното грозде преминава през вибрационна маса за ръчен подбор на чепките. Ронканите цели азърна постъпват във ферментатори с обем от 2 до 8 куб. м., където се провежда студена ензимна мацерация в продължение на 8 дни, последвана от ферментация при температура 24-26 °С.
Тероар:Преходно-континентален климат с хладно, сухо лято и топла зима. За региона е характерно природното явление вечерник – лек вятър, който се появява надвечер и спира преди обед, в резултат на различното нагряване на въздуха между равнинните и планинските местности. Вечерникът е отличен регулатор на алкохолната ферментация и благоприятства формирането на ароматичните вещества в гроздето. Почвите са песъкливо - глинести и глинесто - варовикови.
Анотация:Интензивен рубинено-червен цвят. Зрели и интензивни аромати на касис, черница, черна череша и боровинка се допълват от приятна пикантност на финала. Мека плодова атака във вкуса с добре балансирано и стртуктурирано тяло, меки танини и отлична хармония. Подходяща комбинация с бавно сготвени месни ястия, зрели сирена, червени меса на грил и разядки.
Потенциал за развитие:
5-8 години при t 13-18°С и влажност на въздуха максимум 85 %