![](https://meik98.bg/images/feature_variant/15/yeni-raki-logo.jpg)
Yeni Raki (Йени Ракъ) е типичен анатолийски продукт, уникален за Турция, с производствен процес, специфичен за региона. Yeni Raki (Йени Ракъ) е уникална ракия със специфичен производствен процес, характерен за Турция.
Как се приготвя Yeni Raki?
Всички елементи, съпътстващи и формиращи ракията Йени Ракъ, създават микрокосмос, който утвърждава нейната самоидентичност и демонстрира силната ѝ връзка с анатолийската култура.
Производството на ракия Йени Ракъ започва с грозде, анасон и дестилация. Нейният вкус и външен вид, който при добавяне на вода става млечно бял, са характерни само за ракията. Тя е единствената алкохолна напитка, която е развила собствена хранителна култура.
Анасоновите алкохолни напитки се произвеждат в много страни от Средиземноморския регион. В Турция това е ракията, в Гърция - узото, във Франция - пастиса, а в Италия - самбуката, като всички те имат регистрирани географски указания. Те се различават по съставки, производствен процес и количество захар.
С какво се различава Yeni Raki от другите анасонови напитки?
Главната разлика от другите анасонови напитки е, че за дестилацията на ракия се използват само висококачествени грозде и анасон. Няма добавени екстракти или други билки, както при другите анасонови спиртни напитки. Също така, ракията Йени Ракъ съдържа най-малко количество захар сред тях.
Какво е Yeni Raki?
Същността на 500-годишната традиция на ракията се крие в гроздето. Първият етап от производството на ракия включва ферментация на неферментиралия гроздов сок с дрожди, което води до алкохолна ферментация. Получената маса се дестилира, при което се извлича етилов алкохол, наречен сума.
Анасонът (Pimpinella Anisum), незаменима съставка на ракията, е силен културен, ботанически и гастрономически символ на Средиземноморието. Той придава уникален вкус на ракията, благодарение на оригиналния си аромат. Анасонът е едногодишно растение, което може да достигне до 1 - 1,5 м височина и изисква много слънце. Времето за реколта е около юли - август. След жътвата семената се разделят, сушат и се подготвят за употреба.
Тя се произвежда чрез повторно дестилиране на сума, самостоятелно или смесена с етилов алкохол от земеделски произход, и анасон, отгледан в Турция - Pimpinella Anisum - в традиционни медни аламбици с вместимост до 5000 литра. Дестилацията отличава ракията от другите анасонови напитки и й придава уникален вкус.
Как се консумира Yeni Raki?
Ракията става млечно бяла, когато се смеси с вода. Първо се добавя ракия, след това бавно се добавя вода и накрая се добавят няколко ледени кубчета. Водата, която се добавя към ракията, трябва да бъде без варовик, мека, без хлор и, ако е възможно, изворна. За идеален вкус чашата, ракията и водата трябва да бъдат охладени до 8°C-10°C. Традиционният начин на пиене е да се добавят равни количества вода и ракия. Важно е да се консумира бавно, със мезета, в топла и оживена среда.