Dom Ruinart Blanc de Blancs 2010 се прави изключително от шардоне Grand Cru, 90% от които се отглеждат в Côte des Blancs (Le Mesnil-sur-Oger, Avize, Chouilly и Cramant) и 10% в Montagne de Reims (Sillery) . Този емблематичен сорт грозде отразява богатото разнообразие от тероари в района на Шампан и присъства във всички кювета на Maison Ruinart.
* ръчно бране
*смес от шардоне Grand Cru
*алкохолна ферментация във вани от неръждаема стомана с контролирана температура
*бълчно-лактична ферментация
*стареене под корк
*дегоржаж на ръка
*подреждане на ръка
*най-малко 9 години отлежаване върху утайка
* дозаж 4 g/L
*за производството на това кюве са необходими 12 години
2010 ГОДИНА НА КОНТРАСТИТЕ :След много студена зима, 2010 г. се характеризира със сухо ранно лято и дъждовен август. Беритбата започна на 15 август. От дегустацията на базовите вина, шардонетата 2010'та изненадаха с наситеността си. Баланс, който позволи на енологичния екип да изрази цялото си ноу-хау в сместа. Беше обещание за страхотна реколта.
ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ
ЦВЯТ: На пръв поглед шампанското изглежда златистожълто, с леки зеленикави нюанси и фин, устойчив блясък.
НОСЪТ: Първият нос разкрива прахообразна, флорална и минерална нотка, предизвикваща шипровата вселена на парфюмерията. Вторият нос обединява препечени и пикантни нотки като индийско орехче, печен лешник и бадем и нотка на кафе.
НЕБЦЕ: Ароматите на смокинови листа се смесват с нотки на черен чай и свежи подправки в устата. Продължителен свеж финал е издигнат от елегантна горчивина.