Филтри Филтри

Yeni Raki научи повече

Yeni Raki (Йени Ракъ) е типичен анатолийски продукт, уникален за Турция, с производствен процес, специфичен за региона. Yeni Raki (Йени Ракъ) е уникална ракия със специфичен производствен процес, характерен за Турция.


Как се приготвя Yeni Raki?


Всички елементи, съпътстващи и формиращи ракията Йени Ракъ, създават микрокосмос, който утвърждава нейната самоидентичност и демонстрира силната ѝ връзка с анатолийската култура.

Производството на ракия Йени Ракъ започва с грозде, анасон и дестилация. Нейният вкус и външен вид, който при добавяне на вода става млечно бял, са характерни само за ракията. Тя е единствената алкохолна напитка, която е развила собствена хранителна култура.

Анасоновите алкохолни напитки се произвеждат в много страни от Средиземноморския регион. В Турция това е ракията, в Гърция - узото, във Франция - пастиса, а в Италия - самбуката, като всички те имат регистрирани географски указания. Те се различават по съставки, производствен процес и количество захар.


С какво се различава Yeni Raki от другите анасонови напитки?

Главната разлика от другите анасонови напитки е, че за дестилацията на ракия се използват само висококачествени грозде и анасон. Няма добавени екстракти или други билки, както при другите анасонови спиртни напитки. Също така, ракията Йени Ракъ съдържа най-малко количество захар сред тях.


Какво е Yeni Raki?

Същността на 500-годишната традиция на ракията се крие в гроздето. Първият етап от производството на ракия включва ферментация на неферментиралия гроздов сок с дрожди, което води до алкохолна ферментация. Получената маса се дестилира, при което се извлича етилов алкохол, наречен сума.

Анасонът (Pimpinella Anisum), незаменима съставка на ракията, е силен културен, ботанически и гастрономически символ на Средиземноморието. Той придава уникален вкус на ракията, благодарение на оригиналния си аромат. Анасонът е едногодишно растение, което може да достигне до 1 - 1,5 м височина и изисква много слънце. Времето за реколта е около юли - август. След жътвата семената се разделят, сушат и се подготвят за употреба.

Тя се произвежда чрез повторно дестилиране на сума, самостоятелно или смесена с етилов алкохол от земеделски произход, и анасон, отгледан в Турция - Pimpinella Anisum - в традиционни медни аламбици с вместимост до 5000 литра. Дестилацията отличава ракията от другите анасонови напитки и й придава уникален вкус.


Как се консумира Yeni Raki?

Ракията става млечно бяла, когато се смеси с вода. Първо се добавя ракия, след това бавно се добавя вода и накрая се добавят няколко ледени кубчета. Водата, която се добавя към ракията, трябва да бъде без варовик, мека, без хлор и, ако е възможно, изворна. За идеален вкус чашата, ракията и водата трябва да бъдат охладени до 8°C-10°C. Традиционният начин на пиене е да се добавят равни количества вода и ракия. Важно е да се консумира бавно, със мезета, в топла и оживена среда.

Анасонова напитка Йени Ракъ Крафт 0,70л. + 2 чаши
+ Подарък
Yeni Raki 0,70 л., Турция
48,00 лв.
Анасонова напитка Йени Ракъ 0,70л.
–5%
Yeni Raki 0,70 л., Турция
22,57 лв.
23,70 лв.
Yeni Raki 0,20 л., Турция
15,60 лв.
Yeni Raki 0,70 л., Турция
31,80 лв.
Yeni Raki 1 л., Турция
33,00 лв.
Анасонова напитка Йени Ракъ 0,70л. + 2 чаши
+ Подарък
Yeni Raki 0,70 л., Турция
27,60 лв.
Yeni Raki 0,20 л., Турция
9,60 лв.
Yeni Raki 0,70 л., Турция
40,80 лв.
Yeni Raki 0,70 л., Турция
47,00 лв.
Нашите марки: Моля, изберете буква.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.

За да продължите, потвърдете,
че имате навършени 18 години.

English
Ще ви очакваме в бъдеще =))

назад