Описание
Terra Tangra Apple WineВид: ябълково сухо вино
Призход: български ябълки от региона
Дегустационни бележки : Жив и искрящ светло жълт цвят със зеленикави оттенъци. С отварянето на бутилката се усеща игривост, предизвикана от лекото насищане с газ, което се получава в края на ферментацията при ниска температура. Тази игривост прави ароматите интензивни и това усещане за живост продължава и във вкуса.
Винарната: Новосъздадената изба стил Шато е подготвена за преработка на 100% билогични и натурални продукти – вино от грозде и вино от ябълки от региона. Избата се намира в непосредствена близост до лозята в местноста Тойкона, село Българин в Сакар планина.
Технология:
Технологията за преработка следва естествените природни процеси, запазване на натуралния и естествен вкус на виното. Използван е природния наклон на терена – повечето от процесите са по гравитачен път, част от винарната е вкопана в скалите с цел естествено поддържане на ниска температура по време на ферментация, бистрене и съхранение. Ябълките се нарязват на малки късове, нежно се притискат и се отделя само първия най-фин и качествен сок от тях . Рандемана е изключително нисък, за да се запази най-свежата плодова част на ароматите, да се запази зеленикавия цвят на виното и да се извлекат фините пектини от ябълките. Ферментацията протича в специални тронконични неръждаеми съдове при ниска температура. След края на ферментацията виното се ставя в покой, за да може по естествен път да се разградят пектините, отделят утайките и да се избистри виното.
Алк.: 7,5 %