Писко е високоалкохолна напитка традиционна за Чили и Перу. Представлява вид бренди(ракия), дестилирано от ферментирал гроздов сок. Най-използваният сорт грозде, от който се произвежда Писко е Мускат, внесен от Испания по време на колонизацията. Алкохолното съдържание на писко е от 30% до 50%. И Перу, и Чили претендират да са неговите оригинални производители. И двете може би са прави, тъй като първата дестилация на брендито е направена от испанските колонизатори, чиято колония в Южна Америка обхващала територията на днешно Перу и част от земите на днешно Чили. След като колонията се разпада и двете държави се разделят като автономни, те продължават да произвеждат писко и спора им продължава до ден днешен. Спор има и за произхода на името му – дали от малка птичка обитаваща долина в Перу или пристанищния град Писко в Перу, откъдето се е изнасяло брендито с кораби, а може би и от големи глинени делви наречени писко, в които се извършвала ферментацията на гроздето.
BARSOL се произвежда в 100-годишната "Bodega San Isidro" в Ика, Перу. Bodega съчетава традиционен занаят с модерна технология: гроздето е ръчно подбрано, а комплексна машина за изцеждане извлича само сока от гроздето, като същевременно отделя горчивите семена. Пиското се дестилира на малки партиди в два исторически медни казана с френски произход.
Марката е основана с цел да създаде най-висококачественото перуанско писко на света и по този начин е насочена към взискателните експортни пазари още от самото начало. BARSOL е водещата марка писко в САЩ, редовно се нарежда сред първите 3 експортни перуански марки писко и се предлага на приблизително 30 пазара по света. През годините качеството на гамата е оценено с многобройни златни отличия в състезания за перуанско писко, световното състезание за спиртни напитки в Сан Франциско, Ultimate Wine and Spirits Challenges и Concours Mondial de Bruxelles. Пиското е добре познато в света на коктейлите с класическото Pisco Sour, което е и националната напитка на Перу. И именно качеството и вида на използваното грозде е и причината за тази освежаваща, ароматна и така характерна напитка. Бързата ни рецепта за отлично Pisco BARSOL sour e:
60 мл Барсол Писко Куебранта
30 мл прясно изцеден сок от лайм
20 мл захарен сироп
½ белтък на яйце
Начин на приготвяне:
Смесвате всички съставки в шейкър с лед, и разклащате енергично в период от поне 20 секунди. Прецеждате в чаша миксираното вече съдържание и гарнирате за истински класически вид с няколко капки битер.