Arkana rakiaЛозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на Средна гора, в региона на с. Лесичово, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течениеcи е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете. Отглеждат се органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията. По-голямата част от 134-те декара лозя са млади – 3-4 годишни, които тепърва влизат в плододаване, но компанията също така възстановява стари насаждения със сорта мускат отонел (над 50-годишни), а притежава и около 20 дка с добре развити 10-11-годишни лози в активно плододаване. Разположенито на 4 различни локации около с. Лесичово дава възможност за ясното проявление на различното изражение на тероара в тях. Това спомага за успешното селектиране на гроздето още на полето, в масивите – според степен на узряване и органолептични качества, което от своя страна допринася за разделянето на суровината по качествени и количествени характеристики още преди процеса на винификация. В края на м.Август началото на м.Септември се извършва изцяло ръчен селективен гроздобер в касетки, които се транспортират до дестилерията за допълнителна селекция преди ферментация. Част от гроздето се подлага на пресуване и се провежда ферментация на течна фаза. Останалата част от гроздето се ронка, след което ферментира с ципите. Това спомага за по-добрата екстракция на ароматични вещества в хода на процеса и запазването им във виноматериала подлаган на последваща дестилация. Алкохолната ферментация протича в рамките на две седмици, след което виноматериалът преминава към етап на дестилация. Самата дестилация се осъществява в дестилационни апарати с периодично действие, които са снабдени с укрепваща колона и воден дефлегматор. Дестилацията е фракционна, чрез отделяне на първоточна, средна и опашна фракция. Процесът има възможност за регулиране на параметрите, чрез което се постига по-добро целево разделяне на средната фракция и събиране на по-качествен дестилат. След приключване на процеса част от произведения дестилат за Мускатова ракия преминава през етап на отлежаване в бъчви. Периодът е от порядъка на 1-6 месеца, в 225л и 500л бъчви от български дъб. В цвета се долавят съвсем леки златисти нюанси, резултат от краткото отлежаване на част от дестилата в дъбови бъчви. Ароматът е интензивен и отличителен за Мускатовите ракии. Долавят се типичните нотки на роза, но тук в спектъра на приятни локумени аромати, които бързо преминават в изненадващи опушени нотки на сандалово дърво и сладки подправки – кардамом, карамфил и кафява захар. Вкусът започва с мека и нежна атака, която носи цветисто усещане за бели цветчета, листа от гюл, последвани от меко загатнати нотки на бергамот, сушена кайсия и дървесна кора. Послевкусът е дълъг, многопластов и оставя напомняне за приятна медена нотка на небце. Опитайте ракия Аркана като самостоятелен аперитив или дижестив. Излезте от стандартното съчетание със салата и експериментирайте с коктейли (препоръчваме Rakia Sour, Rakia Merry), както и с основни ястия без силни подправкови аромати. Алк.: 42 %