Червено вино Росо Пасито Апасименто Пиемонт ДОК 2020г. 0,75л. Децани / Dezzani Appassimento Rosso Passito Piemonte 2020 0.75
Dezzani Appassimento Rosso Passito Piemonte
2014 г. е първата реколта, в която винопроизводителят от Пиемонт Dezzani е птоизвел червено вино по метода appassimento. Гроздето за това вино е от сортовете Dolcetto и Barbera, от основните лози в регион Монферато. Гроздето се прибира в края на октомври и в началото ноември, след което се оставя да изсъхне по напълно естествен начин. Piemonte Doc Rosso Passito подлежи на най -строгите разпоредби, което налага контрол върху добивите от хектар и върху качеството на гроздето.
Регион: Пиемонт
Сорт грозде: Долчето и Барбера
Характеристики на виното: блестящ рубиненочервен цвят с интензивен и сложен букет, изпълнен с нотки на червени плодове и нежени подправки. Вкусът е пълен, мек, кадифен и хармоничен.
Подходящо с отлежало сирене, дивеч, черен шоколад. Това е страхотно вино за медитация.
Потенциал за стареене 10 години след реколтата.
Алк.: 14 %
Пиемонт, престижният италиански лозарски регион, е почти изключително идентифициран с производството на страхотни червени вина, но често се забравя, че в този регион се произвеждат и отлични бели вина и известни пенливи вина. Безспорно, ролята на Пиемонт в развитието на съвременната италианска енология е и е била фундаментална: точно в този регион започва необикновената революция, която върна Италия на върха на висококачествената продукция. Имена като Barolo, Barbaresco, Nebbiolo и Barbera са само няколко примера за вина и грозде, които предизвикват у всеки ентусиаст мисли, свързани с качеството и енологичните постижения.
От енологична гледна точка Пиемонт, в сравнение с другите региони на Италия, представлява някакво изключение: тук вината са в по-голямата си част моно сортови, т.е. произведени с едно грозде, а вината, произведени с няколко грозде ., въпреки че са чести в различни райони на региона, те представляват малцинството от продукцията. Освен това лозарството в Пиемонт често се основава на концепцията за тероар и кру: специфично вино се произвежда изключително с грозде от различни лозя, чието име се използва и за определяне на самото вино.