Описание
Buchegger Riesling Gedersdorf
Идеалното вино за събирания със семейство и приятели. Свеж и жизнерадостен ризлинг, с фин баланс и много чар. Кратко настойване, алкохолна ферментация на студено и отлежаване в резервоар до средата на месец февруари следващата година. Еднакво добро за начинаещи и за тези, които разбират и обичат ризлинги.
Кристално чисти, фини и прецизни аромати. Нотки на костилков плод - праскова и кайсия- и свежи цветя. Компактна, подчертано плодова структура, расова, но много добре интегрирана свежест. Вино с дълбочина и плътност, дълъг финал.
Хармонира чудесно със светли меса – пиле, телешко, заек. По-леки вегетариански ястия, азиатска и фюжън кухня, морски дарове. Едно от прекрасните качества на този сорт е, че винаги можете да му се наслаждавате и самостоятелно. Възползвайте се от тази възможност през следващите 2-3 години.
Изба Бухегер: 130 години история и истинска експресия на Кремстал
Семейство Бухегер се занимава с лозарство през 1893 година в селцето Гедерсдорф във винената област Кремстал на Дунава, на 60 км западно от Виена.
През 1994 Валтер Бухегер поема изцяло избата от баща си Леополд като четвърто поколение винар, а от реколта 2006 вината на Валтер и приятелката му Силке Майер се правят в новата им модерна винарна в Дрос близо до Кремс.
Почти всичките 11 хектара лозя на избата се намират върху льосовите почви на Гедерсдорф и са засадени предимно с грюнер велтлинер и ризлинг. Малка част е запазена за червен велтлинер, шардоне и цвайгелт. Имената на топ-лозята са познати и на българския ценител: Мосбургерин, Попско лозе, Геблинг.
През 2010 година Валтер Бухегер започва да се занимава интензивно с производството и на пенливи вина по класическа технология. Große Reserve 2014 е Blanc de Blancs (100% шардоне) с 36-месечно отлежаване върху дрождите.
Това, което отличава Бухегер е отявленото му внимание към лозите, намиращи се в най-старите семейни лозя. Незасегнати от клоналната селекция на последните десетилетия, те са най-голямото богатство на избата и генетичният им материал може да бъде усетен във вината, които носят откровена индивидуалност. Лозята се отглеждат без използването на инсектициди, пестициди и фунгициди, работи се само с биологични методи (феромони, естествени врагове).
И друго отличава изба Бухегер: за всичките си вина те пресоват само цели чепки, гроздето никога не се ронка. Така се постига забележим финес и елегантност, защото нивото на феноли е минимално, а при ферментацията отпадат много операции, което снабдява вината с естествени консерванти.
Многобройните награди през последните години етаблират изба Бухегер като международно призната топ-изба. За това допринасят не само високото качество, но и твърдото убеждение, че всичките им вина – от най-леките до плътните резерви – трябва просто да доставят удоволствие на пиещите ги.
За повече информация: www.buchegger.at