Описание
Valentino Butussi Friuli Colli Orientali Pinot Grigio RamatoГроздето се прибира ръчно, времето за прибиране на реколтата се оценява визуално, когато гроздето е достигнало оптимална зрялост, което в този район настъпва към второто десетдневие на септември.
ВИНИФИКАЦИЯ: Малка част (25%) се винифицира, а около 40% се поставя в студена мацерация за 36 часа, за по-голямо извличане на розовата част. Ползва се меко изстискване, следва ферментация, подпомогната наполовина чрез добавяне на малко количество подбрани дрожди за завършване на ферментацията. Останалата част от гроздето се пресова, охлажда се до 7 градуса и се оставя да мацерира до започване на ферментацията (обикновено от 5 до 6 дни). Мацератът се поставя в преса и се изстисква при минимално налягане, така получената мъст продължава ферментацията си в традиционни бъчви от 2-ри и 3-ти пасаж, с вместимост 5/7 HL. Месец преди бутилирането трите различни винификации се комбинират, за да образуват едно вино.
Отлежаване: 8 месеца в стоманени бъчви и част в дъбови бъчви; 2 месеца в бутилката
ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ВИНОТО: Меден цвят; Носът напомня на диви цветя, пресни плодове и малки червени плодове. Сух, кадифен вкус на небцето, със страхотен характер и постоянство. Съчетава се добре с рибни предястия, сурова риба, ракообразни на скара, бели меса.
Охладете со: 10 - 12°C
Сорт: 100% Пино Гриджо
Алк.: 14 %