01.06.2023

Vineyards Selection Tenevo 2017 –обявено за най-добро вино в света от Concours Mondial de Bruxelles!

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКО ВИНО ПОЛУЧАВА ТОЛКОВА ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ

Vineyards Selection Tenevo на Villa Yambol бе провъзгласено за най-доброто червено вино за 2023 на юбилейното 30-то издание на международния Concours Mondial de Bruxelles, считан за най-престижния винен конкурс в света. Тази година на конкурса се състезаваха над 7 500 вина от над 50 държави. Журито е съставено от винени експерти и дегустатори от 45 държави като едва 30% от всички проби получават отличие, а само 1% получават най-голямото признание Grand Gold Medal. Vineyards Selection Tenevo освен отличено с Grand Gold Medal, е и червеното вино с най-много точки от всички червени вина и е обявено за най-доброто. Това е историческо събитие за родното винарство, защото за първи път българско вино е оценено като номер 1 в света.

Тероарни вина от България
Серията Vineyards Selection е създадена с идеята за вина, които максимално разгръщат потенциала на родния тероар. Лозята са посадени в екологично чисти райони, далеч от пътища и големи градове в районите на Болярово, Тенево, Тополица, Трояново и Карагеоргиево в източните поли на Стара планина. Лозята са посадени според „Розата на ветровете“ – моряшки термин, показващ честотата, интензитета и силата на ветровете за даден район. Така „Розата на ветровете“ ги защитава от неблагоприятните въздушни течения и помага да се възползват от морските ветрове.
Серия Vineyards Selection включва три отлежали червени вина – Тенево, Тополица и Болярово, бяло – Трояново и едно розе (Тенево). Освен тихи, в серията има и две естествено пенливи вина – създадени по класическа технология, характерна за шампанско-вината във Франция. Това е скъп и дълъг процес, при който протича вторична ферментация в самата бутилка. 
Червените и естествено пенливите вина Vineyards Selection са с енотечен потенциал (мин.10 години), което ги прави привлекателни и за колекционери.

Сподели
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.

За да продължите, потвърдете,
че имате навършени 18 години.

English
Ще ви очакваме в бъдеще =))

назад