Семейната винарна сега е една от най-известните в Италия и има вековна история. Историята на Гая започва през 17 век, когато семейството емигрира от Испания в Италия. През 1859 г. член на семейството, производител на грозде в Барбареско, полага основите на настоящата компания, като открива таверна, която сервира и собствени вина. Вината вече са били толкова популярни в края на 19-ти век, че са били доставяни на италианската армия, наред с други. Още през второто поколение на семейството се поставя необичайно висока стойност върху качеството, с цел задържане на предимно висококласна клиентела.
След Втората световна война внукът на основателя на компанията поема управлението на компанията и купува многобройни лозя в сегашния район на DOCG на Барбареско: с площ от 81 хектара лозя, той вече е един от най-големите винопроизводители в района. От 1961 г. винарната се управлява от Анджело Гая, който се счита за новатор на пиемонтското лозарство. Той е първият, който премахва твърдите танини от своите вина, придавайки им изискан завършек.
Абсолютният топ продукт и познат далеч отвъд националните граници е класическото Барбареско, наричано още „флагмана” на винопроизводителя.
Произвежда се от грозде от 14 различни лозя. Sito Moresco, известно като вино за начално ниво, също е абсолютен акцент и вече е намерило много ентусиазирани последователи. Днес лозарят може да се гордее с лозарството си в Castagneto Carducci с най-малко 100 хектара лозя: винарната "Ca ´Marcanda" в тосканския лозарски регион Bolgheri хармонично се вписва в пейзажа. Той е засадил тези лозя с френските сортове Мерло и Каберне Совиньон. Първата реколта беше бутилирана тук със същото съвършенство, както в Пиемонт през 2000 г., и това също беше веднага оценено от ценителите на виното; както и следващите години. Вината от Ca 'Marcanda сега са сред класиките в Bolgheri.
Специалните техники на винарната
Не само вината са специални, но и производствените техники са довели до големия успех на компанията. Анджело Гая се запознава с множество иновации в работата в областта на отглеждане като гъстотата на запасите или резитбата по време на пътуванията си до Франция. Както със своите енологични, така и с напълно нови методи, той има значително влияние върху производството на вино в цяла Италия. Като никой друг, той революционизира лозарството в Пиемонт, следвайки примера на французите. Неговото производство се характеризира с най-ниски добиви, контрол на температурата по време на ферментацията и отлежаването на всички вина в нови барици. Използването на международни сортове грозде също е до голяма степен непознато в района на Барбареско. Освен това той въвежда доста високи цени в избата си - той е убеден, че изключително високото качество трябва да се отразява и в цената и само тогава вината могат да играят роля на международния пазар. Неговите вина сега се търгуват като символ на статус и се поставят наравно с международните бестселъри като Château Lafite-Rothschild.
Сито Мореско е кръстено на семейството, което стопанисва това 25-декарно лозе в Барбареско, преди закупуването му от семейство Гая.
Буквално наименованието означава 'лозето Мореско', кръстено на фамилното име на Джованини Мореско. Сито Мореско е произведен от лозя, разположени в селата Треисо, Барбареско и Сералунга д'Алба.
Фазаните изобразени на етикета на Сито Мореско са в тяхна чест, защото те обитават горите в близост до лозята.
Прекрасен рубиненочервен цвят с леки керемиденочервени нюанси.
Интензивен аромат на зрели плодове, аромати на дъб и балсамико, подправки и тютюн.
Вкусът е елегантен и балансиран с копринени танини и приятна свежест.
Послевкусът е дълъг и продължителен, напомнящ за ванилия и сушени плодове.
Чудесно се комбинира с разнообразни ястия, приготвени от червено месо, особено с телешко задушено.
Препоръчителна температура на сервиране между 16-18°C, с 1 час декантиране преди консумация.