Сортът Неро д'Авола е безспорен принц на сицилианското лозарство от не толкова далечни времена.
Изцяло ръчен гроздобер от 20 годишни лозя.
Грозде от слънчевите склонове на Трапани (западната част на Сициилия). Велурено, меко и галещо, разкриващо топлия средиземноморски тероар, съчетание на мощ, сърдечна текстура и изключителна жизненост.
Цвят: Червен рубинен цвят.
Аромат: Съблазняващи аромати на черна череша, зряла синя слива, тютюн и сладък пипер.
Вкус: На небцето е меко и обло с галещи танини. Послевкусът се връща към сладък плод на черна череша, тютюн и дървесни подправки.
Отлежаване: 3 месеца в американски дъбови бъчви.
Температура на сервиране: 14°-16°
Съчетание с храна: Перфектното вино за барбекю! Чудесно с бъргър, хубав стек или дивеч. За вегетарианците – да се опита с гъби шитаке или с черна леща.
Потенциал на съхранение: До 3 години.
Фириато: Пазители на автентичния тероар на Сицилия Фириато се ражда като ясна концепция, резултат от бизнес решение, като обещание, което се превръща в реалност. Днес е трудно да си представим историята на Сицилианското вино без Фириато. Тъй като Фириато не е просто изба, а жив, топлокръвен организъм, който се реализира в природата, в търсенето на идентичност, в страстта към Сицилия. В сърцето на Трапани, една от най-вълшебните винени области на острова се произвеждат вина, които носят световна слава на провиницията. В началото на осемдесетте години Салваторе ди Гаетано разбира възможностите на тази земя, красива като пощенска картичка, да произвежда вина от най-висок клас. За тридесет години Фириато се превръща в една от основните компании на Сицилия. Работа с местни сортове, придобиване на нови лозя в други области – като неподражамият район на Етна, невъзможния остров Фавиния. Фамилната изба основана от семейство Гаетано, е първата, която погледна смело отвъд националната граница и се превърна в посланик на един уникален, автентичен тероар. Той ни разказва за земя на кръстопът на култури и древни цивилизации, разказващи истории за Финикийци и Араби, Нормани и Испанци. И тук говорим за един преди всичко «културен успех», преди да се превърне в търговски, както и за конкретни доказателства за трудолюбива и плодородна Сицилия, способна да поеме ролята на посланик на италианските винени върхови постижения в целия свят. "Ние сме пазителите на истинския Сицилиански тероар. Салваторе Ди Гаетано, създател и собственик на Фириато."