Червено вино Каберне Совиньон Шевал де Катаржина 2022г. 0,75л. Катаржина Естейт / CHEVAL DE KATARZYNA Cabernet Sauvignon
РЕГИОН
„Катаржина Естейт” се намира в най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от гр. Свиленград, в подножието на Източните Родопи, в граничната зона между България и Гърция. Местността се нарича "Бялата Пръст", заради уникалната си почва. Нашият микрорайон е част от големия южен винарски район "Тракийска низина".
КЛИМАТ
В климатично отношение местността "Бялата пръст" принадлежи към Континентално –Средиземноморската климатична област, Южнобългарската климатична подобласт със Средиземноморско влияние и Долномаришко – Долнотунджанския климатичен район. Региона се характеризира с мека зима, дъждовна пролет, сухо и горещо лято и топла есен - това предразполага за достигане на оптимална зрялост на гроздето.
ПОЧВА
В границите на нашите лозови насаждения са установени Излужени канелени горски почви (Chromic-eutric cambisols), Силно ерозирани канелени горски почви плитки (Eutric regosols) и Лесивирани канелени горски почви (Chromic luvisols)
ВИНИФИКАЦИЯ
Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20 h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. Алкохолната ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10 м³ и 15 м ³. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7- 10˚ С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-28 ˚ С от 7 - 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26- 28 ˚ С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225 л. 35 % от купажа съзрява в дъбови бъчви за 6 месеца.
ДЕГУСТАЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Вино с интензивен червен цвят с виолетови нюанси. Аромат на зрели черни плодове, подправки, кожа и пушек. Балансиран вкус, обемно, хармонично и плътно тяло с дълготраен послевкус.
ОТЛЕЖАВАНЕ В БЪЧВИ
Виното отлежава 6 месеца във Френски дъбови бъчви- 35 % от партидата.
СЪЧЕТАВАНЕ НА ВИНОТО С ХРАНА
Виното се съчетава много добре с пикантни ястия, печени червени меса или паста.
ТЕМПЕРАТУРА НА КОНСУМАЦИЯ
18⁰-20⁰C