Бяло вино Вионие 2022г. 0,75л. Мидалидаре Естейт с.Могилово България / Midalidare Viognier 2022 0.75
Първоначално част от програма за проучване, осъществена съвместно с френска компания за производство на биологични енологични материали, Мидалидаре Вионие вече присъства в портфолиото с лимитирани серии на винарната. Първата реколта 2012 е само две бъчви, но във всяка от тях ферментацията протича с различен вид дрожди: едните резултиращи във вино с по-висок интензитет на аромати, но със слаба структура, докато при другите виното е с по-нисък интензитет на аромата, но със значителна структура и обем. Двата вида дрожди се допълват изключително и това бе началото на Midalidare Viognier.
В момента се произвеждат до максимум 4 бъчви или около 900 бутилки годишно. Мидалидаре Вионие винаги ферментира в нови френски дъбови бъчви от региона на Тронсе. Отлежава от 6 до 9 месеца в същата бъчва, в която е протекла ферментацията, след което вината от отделните бъчви се блендват в различни пропорции.
Наименование и произход: Бяло вино Вионие "Мидалидаре" от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Шипката.
Сорт: 100% Вионие от Шипката.
Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.
Алкохолно съдържание: 14 об. %.
Зрялост: Готово за консумация, но може да отлежава в бутилка 5-7 години.
Опаковка: 6 бутилки в кашон.
Midalidare Viognier "Just three barrels"
Дегустационни бележки: Мидалидаре Вионие разкрива искрящ златист цвят. Носът е атрактивен и интензивен, със съблазнителни ухания на препечен тост с масло, прасковен цвят, захаросани лимонени корички и тон на орехова ядка. Елегантно, много свежо вино със средно тяло и отлична сортова атака. Във вкусовия аромат преобладават бели цветя, медна акация, цитрус и ванилов тон, резултат от ферментирането и отлежаването в дъб. Финалът е минерален, с продължителен, освежаващ послевкус.
Предложения за сервиране: Мидалидаре Вионие се комбинира чудесно с леко пикантни тестени (нудъл) ястия като Пад Тай; пилешка салата с кайсии, праскови или манго; плодово пилешко или агнешко; пилешко, свинско или заешко със сметанов сос, ароматни билкови ястия от ракообразни като сушени скалопи, грилован омар или печени миди, кремообразни сирена, сладки кореноплодни зеленчуци като моркови, пашърнак и сладки картофи, ароматен пюриран американски орех. Препоръчва се поднасяне в чаша за отлежало Шардоне (високо столче, леко стесняващ се към върха широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за бяло вино. Препоръчителната температура на сервиране е 12-14° C.
Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°C. Може да отлежава 5-7 години.
Midalidare Viognier "Just three barrels"
Midalidare Viognier е ферментирало и отлежало във френски дъбови бъчви регионално българско сортово бяло вино със Защитено Географско Указание Тракийска низина, сорт Вионие от собствени лозя на Мидалидаре.
Тероар: Лозов масив Шипката:
- Надморска височина 290-310 метра,
- Хълмист терен с 6%-10% наклон,
- Алувиални почви с наличие на глина и наноси и високо съдържание на карбонати,
- Северни въздушни течения от широките долини,
- Мека зима и топло лято,
- Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
- Изразените температурни амплитуди.
Лозарство: Виното се създава на лозето:
- Растения с френски и италиански произход,
- Средна възраст на лозите 8 години,
- Изложение на лозите Юг,
- Посока на редовете Изток-Запад,
- Формировка единичен Гюйо,
- 5000 растения на хектар, контролиран добив до 9-10 тона/ха,
- Стимулиране развитието на листна маса,
- Еднократно регулиране - Зелена резитба,
- Контролиран воден баланс.
Винопроизводство:
- Беритба на ръка в края на м. септември,
- Охлаждане в хладилна камера,
- Двукратно сортиране,
- Студено настойване и декантиране,
- Бавна алкохолна ферментация във френски дъбови бъчви от района на Тронсе,
- Отлежаване в същите дъбови бъчви за 8 месеца.