DOC Venezia е скорошно наименование, създадено през 2011 г., за да популяризира вината от страна с хилядолетна винарска традиция.
Намира се в източната част на Паданската равнина и включва провинциите Тревизо и Венеция. Тук климатът и околната среда са особено подходящи за отглеждането на различни лозя, включително Пино Гриджо. Тази лоза е резултат от пъпкова мутация на Pinot Nero, от която придобива елегантност и финес.
Район на производство Областта на DOC Venezia варира от подножието на провинция Тревизо до Адриатическо море в провинция Венеция. Благодарение на защитата на Доломитите на север и на близостта с морето и лагуната, той се характеризира с умерено-влажен климат.
Почвата е съставена от алувиален материал, произхождащ от топенето на алпийски и предалпийски ледници и носен от реките Пиаве и Ливенца. Във високата равнина почвата е богата на чакъл, докато към юг е съставена предимно от пясък, варовик и глина.
Гроздето, използвано за нашето Pinot Grigio Doc Venezia, произхожда от района на река Пиаве, характеризиращ се с алувиални, по-структурирани почви, които придават на виното аромат, свежест и комплексни аромати
Производствен процес: Гроздето се бере в началото на септември, отделя се от дръжките и се пресова меко, след което се оставя в пресата за кратка мацерация без кислород. След това мъстта се отделя от ципите чрез меко пресоване и след това се подлага на избистряне и ферментация при контролирана температура.
Виното се прехвърля в друг съд, където отлежава на утайка в продължение на 3 месеца.
Утайките са дрожди, които са приключили жизнения си цикъл и освобождават ароматни вещества, които обогатяват букета, и манопротеини, които влияят положително върху тялото и устойчивостта.
Органолептични характеристики:
Цвят и външен вид: Блестящ, сламеножълт с медни оттенъци.
Елегантен и изискан, с деликатни флорални нотки на цвят от бъз и акация, и плодови аромати на круша и праскова. Приятна нотка на бадем във финала.
Вкус: Сух, свеж, хармоничен, киселинност, перфектно балансирана с добрата структура и гладкост.
Химически характеристики: ABV: 12% Захар, g/l: 2-5 Обща киселинност, g/l : 5,00-6,50
Температура на сервиране: 10-12 °CПрепоръки за сервиране: Съчетава се добре с леки предястия като сушена шунка, паста, ризото, бяло месо, зеленчуци, риба (отлично с лаврак). Перфектен като аперитив.