Бяло вино Грюнер Велтлинер Пфарвайнгартен Гедерсдорф Кремстал ДАК 2019г. 0,75л Бухегер / Buchegger Gruner Veltliner Pfarrweingarten Kremstal DAC 2019 0.75
Непроизносимото име по-горе означава “Попско лозе” и без съмнение това е впечатляващ грюнер на изба Бухегер, предназначен за дълги години стареене в избата ви, но също толкова добър и сега. Австрийската винена преса регулярно отдава дължимото на това вино, присъждайки му едни от най-високите си оценки.
Зрял, богат нос с широка палитра от тропически и цитрусови плодове, мед, минерали и тютюн. Плътно тяло със сочна пикантност, живо и дълго, с аромати на киви, манго, цитруси и ядки.
Кулинарни препоръки:
Риби с по-тежки сосове, телешко, заешко и птици, виенски шницел, морски дарове, паста със зеленчукови и сметанови сосове, суши азиатска кухня.
Изба Бухегер: 130 години история и истинска експресия на Кремстал
Семейство Бухегер се занимава с лозарство през 1893 година в селцето Гедерсдорф във винената област Кремстал на Дунава, на 60 км западно от Виена.
През 1994 Валтер Бухегер поема изцяло избата от баща си Леополд като четвърто поколение винар, а от реколта 2006 вината на Валтер и приятелката му Силке Майер се правят в новата им модерна винарна в Дрос близо до Кремс.
Почти всичките 11 хектара лозя на избата се намират върху льосовите почви на Гедерсдорф и са засадени предимно с грюнер велтлинер и ризлинг. Малка част е запазена за червен велтлинер, шардоне и цвайгелт. Имената на топ-лозята са познати и на българския ценител: Мосбургерин, Попско лозе, Геблинг.
През 2010 година Валтер Бухегер започва да се занимава интензивно с производството и на пенливи вина по класическа технология. Große Reserve 2014 е Blanc de Blancs (100% шардоне) с 36-месечно отлежаване върху дрождите.
Това, което отличава Бухегер е отявленото му внимание към лозите, намиращи се в най-старите семейни лозя. Незасегнати от клоналната селекция на последните десетилетия, те са най-голямото богатство на избата и генетичният им материал може да бъде усетен във вината, които носят откровена индивидуалност. Лозята се отглеждат без използването на инсектициди, пестициди и фунгициди, работи се само с биологични методи (феромони, естествени врагове).
И друго отличава изба Бухегер: за всичките си вина те пресоват само цели чепки, гроздето никога не се ронка. Така се постига забележим финес и елегантност, защото нивото на феноли е минимално, а при ферментацията отпадат много операции, което снабдява вината с естествени консерванти.
Многобройните награди през последните години етаблират изба Бухегер като международно призната топ-изба. За това допринасят не само високото качество, но и твърдото убеждение, че всичките им вина – от най-леките до плътните резерви – трябва просто да доставят удоволствие на пиещите ги.
За повече информация: www.buchegger.at