01.10.2024

10 любопитни факта за кафето

Кафето – онази магическа напитка, която ни спасява сутрин, следобед и дори късно вечер, когато имаме нужда от допълнителна енергия. Но знаеш ли, че зад всяка чаша се крият истории и факти, които правят кафето още по-завладяващо? Подготви се да откриеш любопитни детайли за кафето, които ще те изненадат!

Поръчай кафе онлайн


10. Козите са първите, опитали кафе (поне според легендата)

Историята за откриването на кафето започва с етиопски пастир на име Калди. Той забелязал, че след като козите му ядат червени плодове от определен храст, те започват да скачат и да танцуват от енергия. Вдъхновен от тях, Калди решил сам да опита и скоро открил, че тези плодове дават същия енергичен ефект и на хората. И така, започва любовната ни история с кафето.


9. Кафето се е ядало като енергийна топка

Преди да стане нашата любима топла или студена напитка, кафето е било използвано по съвсем различен начин. В Африкаса смесвали зърната с мазнина и така са правели малки топки, които носели със себе си по време на дълги пътувания, за да им доставят бързо енергия. Много напомня на енергийно барче.


8. Най-скъпото кафе минава първо през чужд стомах... буквално!

Сортът кафе, наречен „Копи Лувак“, е най-скъпото кафе в света и това не е случайно. То преминава през храносмилателната система на малък бозайник, известен като азиатска цивета, преди да бъде събрано и изпечено. Този необичаен процес придава на кафето уникален вкус и прави цената му доста висока – една чаша може да струва стотици долари! Ценната животинка се намира в Индонезия.


7. Еспресо – малка чашка, голям натиск

Еспресото е емблемата на италианското кафе изкуство. Думата „еспресо“ идва от италиански и означава „с натиск“. Това е защото, за да се приготви еспресото, гореща вода преминава под високо налягане през фино смляно кафе, създавайки силна и концентрирана напитка, която  дава онзи моментален удар от енергия.


6. Първият уеб стрийм в историята е направен заради кафеварка

Не можеш да си представиш сутрин пред монитора с чаша кафе? И преди е имало връзка. Първата уебкамера е инсталирана през 1991 г. в Компютърния департамент на Кеймбриджкия университет и предава изображение на кафеварката, осъвременявано през няколко минути, за да се види дали има кафе


5. В Османската империя кафето било по-важно от брака

Толкова важно е било кафето, че жените имали право да напуснат мъжете си, ако те не можели да им осигурят достатъчно кафе. Тогава кафето не било просто удоволствие – било основна част от ежедневието и културата. Чудим се защо сега не е така..


4. Кофеинът прави пчелите супергерои

Оказва се, че не само хората се възползват от кофеина. Изследвания показват, че пчелите, които консумират нектар, съдържащ кофеин, имат по-добра памет. Те по-лесно запомнят къде са открили нектар и така са по-ефективни в опрашването на растенията.


3. Кафето – тайната съставка на спортистите

Кофеинът е доказан стимулант, който подобрява физическата активност. Много професионални атлети пият кафе преди тренировки или състезания, за да си осигурят допълнителен енергиен тласък и издръжливост. Това дали не значи, че с чаша кафе в ръка, можеш да се чувстваш като професионалист на стадиона?


2. Ако днес сте пили кафе.. шансът да е било бразилско, е много голям

Бразилия е истинската кафе-империя, като осигурява около 40% от световното производство на кафе. Води класацията вече над 150 години. Огромните плантации в страната отглеждат толкова много кафе всяка година, че превръщат Бразилия в лидер на кафето

1. Кафето.. дали не е и еликсир за дълголетие?

Редица изследвания считат, че пиенето на кафе може да има здравословни ползи. Кафето намалява риска от развитие на болести като диабет тип 2, Алцхаймер и дори депресия. Така че следващия път, когато посегнеш към кафеварката, знай, че си наливаш глътка здраве и дълголетие!

 

БОНУС – значение на думата „кафе“

Думата „кафе“ произлиза от арабската дума "кахва" (قهوة), която първоначално е означавала „вино“ или „напитка, която дава сила“. Тъй като в арабския свят кафето започнало да се консумира като алтернатива на виното, думата „кахва“ започнала да се използва за него.

От арабски, думата преминава в турския език като „кахве" (kahve), и по-късно навлиза в Европа. На италиански става „caffè", на френски "café", откъдето идва и българското „кафе“.

Така, кафето не само е пътувало като напитка през културите, но и самата дума е претърпяла много промени, докато стигне и до нас.



Кафето не е просто напитка – то е цяла култура, история и наука. Всеки, който обича тази ароматна течност, вече знае малко повече за магията, която се крие във всяка чаша. Независимо дали го пиеш за енергия или удоволствие, кафето винаги ще има своя своето специално място в сърцето ни.

 

Поръчай кафе онлайн

Сподели
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.

За да продължите, потвърдете,
че имате навършени 18 години.

English
Ще ви очакваме в бъдеще =))

назад