Описание
Aceto Balsamico di Giuseppe Giusti Modena 2 Medaglie Il Classico2 МЕДАЛА ЗЛАТНИ
Една класика на семейство Джюсти. Много пластичен балсамов оцет, който се използва както студен, така и в топли процеси. С много добра гъстота и изключителен баланс между сладост и киселинност, той се характеризира с тонове на зрял плод, ликорис и черен пипер.
Съдържание: редуцирана гроздова мъст, отлежал винен оцет
Отлежаване: в дъбови бъчви смесен с части отлежал балсамов оцет в много стари бъчви
ЧЕТИРИ ВЕКА ИСТОРИЯ И ПРОДЪЛЖАВА
1605 година – Джузепе и Франческо Мария Джюсти са регистрирани в първия изобщо списък на развиващите стопанска дейност в Модена, изработен по поръчка на Чезаре д’Есте, наскоро коронован дюк на Модена.
1700 година – Дейността на Джюсти се разраства и семейството закупува голямо количество нови бъчви, както и депозити на други семейства, отлежаващи балсамов оцет в Модена.
1861 година – Джузепе Джюсти излага на Националния панаир във Флоренция небеизвестната бъчва маркирана с А3, като за 90 годишния балсамов оцет получава златен медал от италианската кралска фамилия.
1863 година – По време на изложение в Модена Джузепе Джюсти представя първия официален документ със „златните правила” за перфектния балсамов оцет.
1880 година – Изработват се първите стъкленици с мостри от невероятните оцени на Джюсти, които пътуват по пощата до нови клиенти в Италия и Европа.
1889-1900 година – Джюсти участват в множество международни панаири, включително Париж и Антверпен, като акумулират много награди заради изключителното качество на балсамовия оцет.
1900 година – Логото на семейната компания Джюсти изобразява калиграфска илюстрация в свободен за времето си стил с декорация с множество медали. Това е и логото, което се използва до днес.
1910 година – Бутикът (магазинът за балсамов оцет) отворен в ранните години след 1605 се превръща в „Prmiata Salumeria Giusti”, като през вековете запазва своето реноме на място посещавано от любителите на храна от цял свят („buongustai”).
1920 година – Пазарът се разраства в международен мащаб и Джюсти започват да бутилират своя балсамов оцет в единствената достъпна в големи количества стъклена бутилка – тази от местното вино Ламруско.
1929 година – Джюсти се превръщат в официален и единствен доставчик на балсамов оцет на кралския двор на Италия и Савойските крале разрешават върху продуктите на Джюсти да се слага Кралския печат.
2018 година – Открива се музея на фамилия Джюсти, място което покзва историята през епохите на бранда Джюсти за всички ентусиасти и любители на добрата храна.
2019 година – Отваря врати и първия магазин на Джюсти в историческия център на Модена „Bottega di Piazza Grande”
“A te Cav. Riccardo Giusti,
che con amor prosegui e migliori
l’arte famosa di quel [...] noi gustiam, o Giusti, la tua roba fina e Ti
proclamiam benemerito della nostra cucina.”
“To you, Sir. Riccardo Giusti,
who passion continues to improve the famous culinary art [...]
we enjoy your specialities, and dear Giusti, we proclaim
you meritorious of our kitchen.”
I Buongustai Modenesi, 1919
The “Modenese Food Lovers”, 1919
СЕМЕЙСТВОТО
Фамилията Джюсти управлява директно компанията от 1605 година насам, със страст, дългосрочна стратегия, като днес управлението е поето от 17-то поколение от семейството. Днес Клаудио и Франческа, заедно с Лучиано Джюсти продължават проекта заложен от техните прародители , като обединяват уважение към традицията, модерно управление центрирано върху добруването на служителите, подържането на околната среда и полагане на грици за местната общност.
ЗНАНИЕТО
Получаването на велик балсамов оцет зависи от кометенцията, опита и вкуса на създателя му. Не просто внимателното подбиране на гроздето прави изключителния продукт,но и системния метод на редукция, а особено важна е и необятната комплексност на процесите на отлежаване в бъчви от различна дървесина и с различна вместимост. Всички тези фактори се управляват от „maestro acetiere” за да се получи ненадминат продукт. Но нека не забравяме и важния елемент на времето – той вае естествените процеси, като според традицията едно поколение приготвя балсамовия оцет, който ще се употреби от следващото.
БЪЧВИТЕ
Отлежаването в бъчвите е определено най-важния процес при производството на балсамов оцет. Колкото по-стара е една бъчва, толкова по-добър ще е балсамовия оцет, тъй като бъчвите отделят аромати с нарастваща комплексност и интенизтет на дървесните есенции, придобити от партидите балсамов оцет отлежавали в бъчвите с десетлиетия. Ето защо и сърцето на производството на балсмов оцет Джюсти е съсредоточено в 600 бъчви датиращи от 18ти и 19ти век, откъдето се екстрахират най-чистите аромати и вкусове, определящи дистиктивния характер на продуктите.
НАГРАДИТЕ
Балсамовият оцет на Джузепе Джюсти е събрал множество награди през годините от създаването на компанията до наши дни. Най-важните исторически награди за получени през ерата Бел Епок (Belle-Epoque), когато семейство Джюсти представят продуктите си на национални и международни изложения. Точно тези 14 медала, които са изрисувани в логото на компанията идват от същата епоха. Заедно с тях и не по-малко важен е и Кралския печат, който Джюсти могат да използват върху продуктите си от 1929 година.
ИСТОРИЧЕСКАТА КОЛЕКЦИЯ
Това е колекцията с основни продукти на Джюсти, типично бутилирана в омалени бутилки от района, наречени Шампанота, декорирани с историческите медали и символизиращи непреходното и постоянство в качеството